marți, 13 decembrie 2011

Recolta bogata diminueaza inflatia

Piata_top In luna septembrie, Romania a inregistrat cel mai scazut nivel al inflatiei din ultimii 21 de ani. Aceasta se datoreaza in primul rand scaderii pretului la produsele agricole, pe fondul unei recolte bogate. Preturile care au scazut cel mai mult au fost la cartofi, legume si cereale, iar valoarea semnificativa a productiei agricole de anul acesta va mentine cel mai probabil cresterea economica. Unii analisti atrag insa atentia ca aceste preturi nu sunt un indicator al bunastarii, ci, dimpotriva, al saraciei populatiei, si ca vor incepe sa creasca din nou in aceasta iarna.

In luna septembrie, rata anuala a inflatiei a intrat in tinta BNR, coborand sub 4%. Ultima data cand BNR a atins tinta de inflatie a fost in 2006, la nivelul de 4,87%. In septembrie, inflatia a scazut a patra oara consecutiv, arata INS, datorita ieftinirii alimentelor. Astfel, inflatia anuala a coborat la 3,45%. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

Recolta de 12 miliarde de euro

Recoltele de grau, porumb, rapita si floarea-soarelui, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piata locala, valoreaza in prezent 4,5 miliarde de euro, potrivit estimarilor ZF, ce iau in calcul preturile de pe bursele internationale. Plusul fata de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro, trei sferturi din avansul vizat de Valeriu Tabara - 2 mld. euro - fiind practic asigurat pentru ca intreaga productie de cereale se afla deja in hambare si in silozuri. Ministrul agriculturii Valeriu Tabara a sustinut de mai multe ori ca valoarea productiei agricole din acest an se va ridica la 12 miliarde de euro.
Avansul productiei de cereale a fost determinat anul trecut in mare masura de cresterea preturilor, avand in vedere ca recoltele din 2010 au fost modeste. Vara trecuta preturile la grau, porumb, rapita sau floarea-soarelui au explodat pe pietele internationale dupa ce Rusia si Ucraina, doi dintre cei mai mari jucatori pe aceasta piata, au anuntat ca isi suspenda exporturile ca urmare a fenomenelor meteo extreme care au compromis o buna parte din recolta. In consecinta cotatia graului a sarit in numai doua luni din iunie 2010 pana in august 2010 de la 157 dolari/tona la 250 de dolari pe tona, potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI). In aceeasi directie au mers si cotatiile porumbului, florii-soarelui, rapitei sau orzului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu